غرفة تجارة وصناعة بورصة مؤخراً (غرفة تجارة وصناعة البحرين) öncülüğünde Bursa’da gerçekleşen ‘İnşaat 2016’ ve alanında Türkiye’nin en büyüğü olan ‘IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı’, gayrimenkul ve inşaat sektörünün iş hacmini ve satışlarını yükselterek, ülke ekonomisine büyük katkı sağladı.
23 ülkeden yaklaşık 60 bin ziyaretçinin gezdiği söyleniyor fuarı ve 280’i aşkın firma stant açtı. Nitelikli alıcıların önemli yatırımlarla buluştuğu ve iş profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği fuar, Türkiye ve Bursa’nın gayrimenkul ve inşaat sektöründeki gücüne güç kattı.
Fuarın ardından Sait Zorlu İnşaat ve Zorlu Muhendislik Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Sait Zorlu’nun bir değerlendirmesini aldım.
Fuarcılıkta Bursa’nın İstanbul kalitesine yaklaştığını ifade etti ve şunları söyledi Sait Zorlu: “İnşaat sektöründe Bursa’nın önemli bir rolü var ve önü açık. Bursa göç alan bir şehir ve bu elbette sektöre olumlu yansıyor. Arap turistler, Mudanya ve Yalova Bölgesine ilgi gösteriyor. Daire fiyatları bazı bölgelerde ciddi artış gösterdi. On beş yıllık binalarda üç artı bir daire fiyatı 150-180 TL den başlıyor. Türkiye genelinde ise satışlar yüzde 40 artış gösterdi. İMSİAD’ın açıkladığı TUİK raporlarına göre Bursa geçen sene 5. olduğu sektörde bu yıl ilk üçte. Yaşam kalitesini yükselten oldukça başarılı projeler hayata geçiyor. Elbette bu durum satışlara yansıyor.”
سايت زورلو, fuar maliyelerinin 50-100 TL arası değişebildiğini bu anlamda KOSGEB ve BTSO tarafından fuara katılan firmalara teşviklerin önemli olduğunu ifade ediyor. Firmalar yüzde 50 oranında fuar desteği alabiliyor.
Sektörde satış rakamlarına bakıldığında, garibanın ev hayali biraz daha bekleyeceğe benziyor. Türkiye nüfusunun orta gelir seviyesinin altında yaşayan ailelerden oluştuğunu düşünürsek, firmalar bu kesime hitap edecek projelerde üretebilmeli. Kaliteden taviz vermeden elbette.
FARUK SARAÇ’TA AŞÇILIK DÖNEMİ
Ekonomi ve İş Dünyası Dergisinin Düzenlediği 8.Ekonomi, Siyaset ve İş Dünyası Zirvesi Ödül Töreni EKONOMİZE, Ankara’da yapıldı.
8.Ekonomi Siyaset ve İş Dünyası Zirvesi Ödüllerinde Gastronomi Dalında Ar-Ge İnovasyon Ödülü’nü Bursa’dan bir firma aldı.
Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yusuf ÇOŞKUN ödülünü, Gastro Akademi’nin Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Recep Hakan Ziya’ya takdim etti.
Hakan Ziya aynı zamanda Hakan Soğutma & Hakan Endüstriyel Şirketler Grubu’nun da Yönetim Kurulu Başkanı. TÜMSİAD Başkan Yardımcısı ve Bursa Soğutmacılar Bobinajcılar Odası (BUSOB) Başkanı. Endüstriyel mutfağın liderlerinden Öztiryakiler Güney Marmara Bölge Bayii.
Gastro Akademi 29 Mayıs 2015 tarihinden bu yana hizmet veriyor. Work shop ve profesyonel aşçılık eğitimleri ile gündemde.
Öyle ki artık Fark Saraç Moda Tasarım Meslek Yüksek Okulu’nda altıncı bir bölüm olarak aşçılık eğitimi açılıyor ve öğrencilere YÖK onaylı sertifika verilecek. İki yıllık meslek yüksek okulunun akademik eğitimlerini Gastro Akademi üstleniyor, sertifikaları ise Faruk Saraç Meslek Yüksek Okulu verecek.
Hakan Ziya’nın önderliğinde Gastro Akademi sosyal sorumluluk projelerine de ağırlık veriyor.
LÖSEV, Down Sendromlular, Bedensel ve Zihinsel Engeliler’e yönelik work shoplar düzenleyerek sosyal hayatın içinde yer almalarını sağlıyor.
Fabrikaların beyaz yakalarına şirket motivasyonu açısından work shoplar düzenliyor.
Turizm aşçılık ve yiyecek içecek öğrencilerini Gastro Akademi’de ağırlıyor endüstriyel mutfak ürünleri stantlarında ziyaret olanağı sağlıyor.
Aynı zamanda, evinde ve mutfağında dünya lezzetlerini hazırlamak isteyenlere bir aylık temel aşçılık ve temel pastacılık eğitimleri veriyor.
Gastro Akademi – Eğitim Mutfağı ile Restoranların menülerinden içeriğine kadar reçete maliyet hesapları çalışılarak, akademik düzeyde personelin eğitimi sağlanıyor. Eğitmen şefleri ise alanında en iyileri ve dünya mutfağına hâkim şefler Bülent Çalışkan ve Okan Dikiş. Geçtiğimiz günlerde Bursa’da düzenlenen Altın Şefler Yarışması’nda da Gastro Akademi imzası var. Sonuç itibariyle bu başarılı performansla Gastro Akademi’nin ödülünü sonuna kadar hak ettiğini söyleyebiliriz.